30/11/2023

Дилема

Магазин

Сунце овог неба

Безброј пута сам многима који су говорили да хоће да иду рецитовао Шантићеву “Остајте овдје”. Ко зна колико њих је мислило да се спрдам и да их зајебавам, а колико да сам луд.

Колико и младих и старих бира само да иде, што прије и што даље. Колико само људи није ни покушало да нађе позитивне примјере и људе ту око себе. Колико се није усудило да нешто покуша, да делује и ради на себи, па да заједно и организовано са другим људима, истомишљеницима, покуша покренути ствари ка нечем бољем и љепшем. Колико научних радника за слабе резултате криви власти, недостатак средстава, а колико свој слаб рад, недостатак труда, маште и воље. Колико људи ради нешто из љубави према послу, из жеље за доказивањем, за остављањем неког трага и смисла, из посвећености према професији, а колико само и искључиво због новца. Којег је успут увијек мало, код нас посебно. Наравно да је новац покретач и да је неопходан, али можда је проблем и у томе што је он постао једини покретач.

Само уз све оно што константно живимо и гледамо, све лоше ствари које су несумњиво присутне, које треба критиковати и разобличавати. Не критика због саме критике, због неког личног хира или побуне, већ због истине, због побољшања и напредовања, а уколико нема приједлога како нешто учинити бољим залуд је стално указивање да је лоше. Уз све то, мало ко обраћа пажњу на свијетле примјере, на позитивне ствари, на позитивне и вриједне људе, а они су ту. Имају снаге и воље да се боре, да раде, да помогну да се лакше подноси садашњост и да буде свјетлија будућност, а таквих има у свим областима дјеловања.
Када је у питању химанитарни рад, такви су у организацији Срби за Србе. Колико су само они људи усрећили за ових више од десет година колико помажу вишечлане породице широм српских земаља. Сакупили су од добрих и дарежљивих људи више милиона евра и те паре прослиједили онима којима је то било најпотребније. При том су све то отворено приказали, сви коју су дали могли су и могу да виде гдје и како се троше средства. То је један диван и свијетао примјер враћања повјерења међу људима и показатељ да нису сви који нешо сакупљају и траже, варалице које извлаче паре за личну корист. Њихова акција “Тројка из блока” спојила је хуманост са дружењем и националним спортом, обишавши бројна мјеста како у Србији и Српској тако и свуда у расејању гдје живе Срби.

Када је у питању рад на очувању националне баштине идентитета и културе Срба у БиХ ту су момци који раде и пишу на сајту srbiubih.com. Пријатељи који су се организовали и започели тако важан и лијеп посао који сваким новим текстом гарантује да ће постати незаобилазна станица за све који хоће да сазнају нешто о народу на овом простору. Ширина погледа и тема којима се баве, најбоља је гаранција да ће их сигурно посјећивати и користити и радознали љубитељи историје и научни радници којима ће текстови и анализе о Србима у БиХ кроз “епохе и судбине” како гласи и њихов мото, бити од изузетног значаја и које ће цитирати у својим радовима и књигама.

Уколико желите да упознате Републику Српску, да завирите у сваки њен кутак, да добијете другачију слику о њеним љепотама, право мјесто је пројекат и сајт upoznajsrpsku.com. Вођени љубави према отаџбини млади људи, углавном географи, заједничким снагама креирали су прво Фејсбук страницу, а потом и сајт са фотографијама природних и културних љепота Српске, уз објашњења и кратак водич за сваку фотографију. Они су својим средствима и снагама, посјетили бројне локације и прибилижили их људима. Вјерујте им када кажу ”Упознај је боље, вољећеш је више… “.

Када је у питању научни рад, сјетите се математичара који у подруму рјешава задатке и пишe научне радове и један је од најцитиранијих истраживача у свијету. Па потом младе бањолучке хемичарке која је за своје идеје, рад и упорност награђена на Међународном економском форуму.

Инцијативе грађана попут Културе култури, Ћирилизације или Рестарта за разумно трошење јавних средстава само су примјери да постоје они који дјелују, хоће, могу и знају.

Оваквих пријмјера је много, ко зна колико сам пропустио да их поменем. Ви их сигурно знате, ту су око вас, само се осврните прије него што кажете да је све пропало да никада неће бити боље, да су сви исти. И покушајте нешто па макар и не успјели, само покушајте, али дајте све од себе, без резерви и без калкулација.

Не мора се због свега ићи вани, може се радити и стварати и овдје ако у томе пронађете смисао и вољу. Уколико схватите да је Српска млада и да је све ново што започнете ваша прилика. Ако учините нешто да ухватимо корак са свијетом и токовима, имате прилику да будете пионири, да се ваше име упише у историју и културу народа којем припадате.

Овјде можете и требате да посјетите толико тога, на то нас подсјећају горе поменути географи, о нашој историји нас опомињу други, а уколико сте већ отишли донирајте новац организацији Срби за Србе, они вас неће изневјерити, изађите и шутирајте тројке уколико су у вашем граду, или их позовите и организујте такмичење и код вас. Покрените се и останите или се вратите, a на крају крајева бар допринестите тамо гдје се налазите.

Оставите одговор

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.