28/09/2023

Дилема

Магазин

Бесплатно онлајн – добра страна интернетаFree online – Learn!


У времену када се све више времена проводи у виртуелном свијету, уз рачунаре и „паметне телефоне“ жеља за класичним методама учења се смањује. Тешко је усмјерити људе на књиге и читање које захтјева вријеме, самоћу и тишину. Посебно када уређаји стално дају сигнале да је стигла порука, појављује се нека нотификација, лајк и читав сет нових ријечи већ укоријењених у наш језик.

Доба вифија продужава еру интернета дајући му нове смјернице и одржавајући га младим и свеприсутним. Магазин Тајм је 1982. прогласио рачунар за личност године, а данас је то несумњиво WiFi и изненађујуће је да заштитини знак мреже није стављен на насловницу чувеног магазина. Тргови су прекривени сигналом, телефон без могућности конектовања више није телефон. Кафић који нема тај магични натпис дио је прошлости и млади га заобилазе. Развој технологије и та врста „повезивања“ људи остављају нове феномене и дају материјал за социологе који сада прате понашање људи који на кафи са пријатељима само гледају у телефон. Стиче се утисак да су сами себи довољни. Више никоме није непријатно да оде на кафу сам, јер у ствари више нико није „сам“ уколико има сигнала.
Дјеца прије него што науче слова, знају да користе рачунар, да играју неке игрице и пусте цртани филм. Старији углавном вријеме проводе на друштвеним мрежама, а неки и на сајтовима за одрасле. Преко телефона и мобилних оператера са могућношћу куповине интернет пакета ви више не морате да будете офлајн ни једног секунда. Сви сајтови се прилагођавају за све начине употребе и све врсте уређаја.
Далеко од тога да је негативност једино што се може довести у везу са друштвеним мрежама и интернетом уопште. Проблеми су дубљи и већи. Проблем је у недовољном ангажовању образовних система како би се што боље искористиле техничке иновације и брзина протока информација. Школски систем не нуди сазнања о начинима претраге за жељеним информацијама као ни о вјеродостојности и истинитости пронађених информација. Људи су препуштени сами себи у мору података који су им доступни, без способности да то сортирају и вриједнују усљед недовољне обучености, способности и знања. Знање самих просвјетних радника свих нивоа је ограничено властитим непознавањем материје и начина употребе интернета у образовне сврхе. Сналажење у мноштву података није лако ни за оне који знају шта траже и како да сортирају и вриједнују нађено. Знање образованог човјека данашњице о многим стварима дјелује много мање него знање тог истог човјека пола вијека раније. Крилатица „

ко нема у вугла има код гугла“

јасно показује недостатак жеље за трудом и радом на себи, јер ако ти затреба то можеш „наћи“. Никоме није важно што је то површно и без разумјевања, јер је информација заиста лако доступна.
Да би што боље и лакше користили интернет, важно је познавање језика интернета. Потребно је знати које су смјернице и референце валидне за тврдње или текстове. Име се и у виртуелном свијету гради кроз истину, тачност и прецизност. Тако се и даље када је информисање у питању вјерује великим који иако и даље штампају своје информације имају своје сервисе на нету.
Када је ријеч о учењу и читању иако већина оних који воле да читају сматра да су папир и књига неприкосновени, неки нови нараштају књиге посматрају и тек ће посматрати и читати преко електронских уређаја са илузијом листања а без потребе за лизањем прста. Међутим учење и образовање су развојем интернета заиста постали доступни свима и свуда. Потребна је само жеља и воља. Сада је могуће да слушате предавање са Јејла и МИТ-а и то бесплатно, да читате литературу коју препоручују тамошњи професори. Да посјећујете било коју библиотеку у свијету и тражите књигу. Да учите језике без мрдања из удобности ваше топле собе. Мноштво је сајтова који нуде образовање, учење и лично усавршавање, а доста их је потпуно бесплатно. Ипак људи и даље користе интернет за забаву и доколицу и вјероватно ће наставити то да раде и у будућности.
Интернет уколико га правилно користимо може бити крисно оруђе на пољу нашег професионалног и личног развоја. Наравно за оне који желе да уче и раде ту су сајтови за учење и усавршавање у свим областима.

Можда је најважнија ставка за данашњег човјека жељног учења и знања познавање неког страног језика. Знање енглеског се већ сматра полазном станицом без које је немогуће функционисати.
Одличан сајт за учење језика је duolingo , овдје је основа за учење енглески језик. Што значи да њемачки, шпански, француски, италијански, португалски, дански, шведски, холандски и ирски језик учите тако што преводите са енглеског и на енглески, а најављују и оспособљавање апликације за руски. Врло добро осмишљени и уређен сајт нуди могућност вјежбања и провјере знања и вјешитна. Након што се региструјете можете провјерити ваш ниво знања језика и на основу тога започети са вашим учењем. Са андроид апликацијом коју посједује овај сајт, ви заиста можете постати паметнији уз ваш „паметни телефон“.
Ту је и learnalanguage који са слоганом да учење језика треба да буде бесплатно, (Learning a Language Should Be Free) нуде учење више језика. Са њима можете да упознате и мање атрактивне језике попут корејског, јапанског, кинеског, холандског, грчког, турског, хербрејског, арапског, латинског и скандинавских језика. Наравно уколико прије свега желите усавршити ваш енглески, који вам је неопходан будући да је већина ових сајтова за бесплатно онлајн учење управо на том језику, одличне могућности пружa english-online.rs при том је потпуно бесплатан и прилагођен за све нивое знања. Такође ту су и сервиси бритиш каунсила (britishcouncil) који су доступни у свим пост југословенским земљама. Доста људи у потрази за послом планира да иде у земље њемачког говорног подручја, а за усавршавање њемачког можете пронаћи бројне курсеве и школе језика, али уколико немате довољно средстава или желите да и након курсева вјежбате кући, ту је deutschakademie.
Веома популаран и квалитетан сајт за бесплатно учење језика је и livemocha. Језичка заједница, која нуди курсеве за језике већине земаља свијета. Лајвмоча функционише тако што Ви наведете језике које говорите и које желите да учите, a да би учили и отварали нове лекције потребно је да помажете некоме ко учи ваш језик, а за узврат други оцјењују ваш рад и дају вам савјете за изговор, писање и читање. Постоји и опција интеракције чланова заједнице, гдје кроз разговор увјежбавате научено.
Стручњаци савјетују гледање телевизије и филмова без превода, како би језик ушао у ухо и како би се лакше привикли на изговор. Доступни су бројни савјети како учити, како памтити, али наравно ипак је најважнија воља и предан рад.
Whole life learning is something that will be not just basic on free will, but also and obligation for everyone who wants to be able to compete on the labor market in future. Your specialist will be something what will be your card for the job. So be special, be better than others and continue your education. If you start today and every day learns only one word of any language, next year at the same time you will know 365 words. Think about that.

Today there are plenty ways to learn for free. When you decide to learn something just ask for google and there will be so many options.
Here I will talk about learning other languages. My native language is Serbian. It was not so easy for me to write in English. There is so much errors, but that is not problematic, I am continuing to try, and it will be better. Beside English I am also learning Spanish. Right now my Spanish is solid, and I can read a lot of Spanish texts. Only one year ago I did not know anything.

When I decided to learn Spanish, I look for free online options and there was duolingo. I liked because it was simple, and easy to use, also because I can use android application on my cell. When you forget to practice, duolingo sends you a note on your mail. When you skip your practice, your strengthen skills are dropping, as they say „the brain is not perfect you forget“.
Beside duoligno there is also free learnalanguage, they offer to you many languages: Spanish, French, German, Italian, Russian, Japanese, Chinese and so on. As their motto says: „Learning a Language Should Be Free“.
In connection with people in one language community there is livemocha. They work on the principle you help me with the language that you speak and I help you with language that you learn. If some of you want more and love challenges here is way to learn Chinese language and letters chineasy.

From my experience with online learning languages is that you must be responsible for yourself if you want to learn anything. A day without practice is a wasted day.

So when do you start?

Оставите одговор